Zdraví ukryté v nádobách na klíčení semen

Před staletími nebyly mezi lidmi tolik rozšířené civilizační neduhy, co nás dnes běžně provází – cévní srdeční a mozkové příhody, diabetes, metabolické poruchy, těžké nemoci již v mladém věku. Strava byla tehdy přirozenější, nebyla průmyslově produkovaná, byla oproštěna od chemických aditiv a umělých konzervačních látek a náhražek.
nádoba na klíčení semen.jpg

Zdraví prospěšné klíčení

Naklíčené plody (semínka) mění své biologické složení za vzniku enzymů a jsou nabita vitamíny, stopovými prvky a minerálními látkami. Necháte-li naklíčit docela malá semínka ředkviček a zkonzumujete-li jedinou polévkovou lžíci této výživné potraviny, zásobujete své tělo tolika prospěšnými látkami, jako kdybyste k svačině snědli celé tři svazky ředkviček současně.
Klíčit můžete nechat plody buď postaru v misce vypolstrované vatou, nebo ubrouskem, ale semínka se do podkladu propletou a špatně se z něj dostávají, navíc se musí voda pravidelně měnit kvůli nebezpečí vzniku plísní. Velkým hitem se dnes staly speciální nádoby na klíčení semen – zpravidla jde o soustavy misek vyskládaných na sebe se spodní nádobou s vodou, odkud se k semenům šíří pouze vlhkost a ta proces klíčení je tudíž přirozenější.
cibule ve skořápce.jpg

Jarní cibulka, pažitka a petržel

Klíčící proces může zpestřit náš život tak, že se nakonec stává jeho přirozenou součástí. Lidí, kteří o své zdraví dbají a navštěvují specializované prodejny zdravé výživy, nebo nakupují v e-shopech takto zaměřených, je mnoho. Současný trend zájmu o zdraví je silně expanzivní a naprosto nesrovnatelný s dobou, řekněme před dvaceti lety. Tento postup může být také jednou z možností, jak si doma vypěstovat na balkóně nebo na venkovní terase ozimou cibuli nebo špenát, řeřichu či salát polníček. Můžeme mít v truhlících petržel a pažitku. Ozimá cibulka s bohatou natí klíčí již brzy zjara, je vynikající pochoutkou k pomazánkám, nakrájená a posypaná na krajíci chleba.

Pozor na brambory a fazole

Bramborové klíčky nekonzumujte, mohou sice svádět svým bujným vzrůstem, ale ty do kuchyně nepatří. Obsahují jedovatý solanin, který nelze zničit ani převařením. Všechny zelené části rostliny (i nazelenalé hlízy) jsou jedovaté. Rovněž fazole jsou za syrova jedovaté, stejně jako jejich (syrové) klíčky, výjimkou jsou pouze fazole Mungo a Adzuki.