Švédsko – ráj pro gurmány

Festival raků neboli kräftskiva

Festival raků se koná každoročně v srpnu (většinou v druhém týdnu). Jde téměř o stoletou tradici. Raka si můžete vylovit sami, poté se raci konzumují. Vaří se v osolené vodě. Švédové jsou velcí račí gurmáni a ročně připadne na jednoho Švéda až půl kilogramu raků. Tento festival je doplněn doprovodným programem. V kategorii dívek do 16let se určí račí královna. Ta pak v 17 hodin odstartuje výlov raků. Do výlovu se mohou zapojit děti do 15let. Mladším dětem mohou pomoci tatínci.
pokrm kräftskiva

Tlusté úterý neboli fettisdagen (sammeldagen)

Slaví se 40 dní před Velikonocemi, tedy na začátku velikonočního půstu. Tlusté úterý se slaví spolu se sladkou dobrotou zvanou semla. Jde o kynuté těsto ochucené kardamonem. Peče se jako bulka, následně se rozřízne, vnitřek se zdobí šlehačkou a marcipánovou pastou, uříznutá část se přiklopí zpátky a pocukruje. Tradičně se konzumuje namočená v talíři teplého mléka, ale lze si ji dopřát i ke kávě.

Vaflový den neboli vafledagen

Vafle jsou tradičním sladkým pokrmem. Mají taky svůj den, který připadá na 25. března. Dají se koupit na každém rohu. Jsou zdobeny šlehačkou, ovocem a marmeládou nebo zmrzlinou.

Den skořicových šneků neboli kanelbullens dag

Tento den se začal slavit až od roku 1999 a připadá na 4. října. Přesto je tato sladké pečivo běžně k dostání a těší se veliké oblibě. Švédové si jej dopřávají na svačinky nebo ke kávě. Kanellbular jsou pečeny z kynutého těsta, opět dochuceném oblíbeným kardamonem. Název „šnek“ si vysloužili právem, neboť se rolují do tvaru jej připomínající. Před rolováním se potírá máslem, cukrem a skořicí. Nakonec se zdobí perlovým cukrem.
malý dortíček

Fika (čti „fíka“) – posezení u kávy s přáteli, rodinou

Jde o tradici, která je velice oblíbená. Slaví se každý den. Je to svačina a zároveň odpočinek, u kterého nemůže chybět něco dobrého, zejména sladkosti, sendviče a káva. Švédové navíc triumfují v pití kávy vůbec.